#spirit

Kiégés úton-útfélen: A burn out jelenség

Az értelmes és boldog élet érzése eltűnőben. Helyette gyakori vendég a teljes kimerültség és a kedvetlenség. A burn out az ajtódon kopogtat? 

A WHO hivatalos definíciója szerint a kiégés egy olyan betegség, melyet a nem megfelelően kezelt, krónikus munkahelyi stressz okoz. A kiégés három fő tünete a folyamatos fáradtságérzés, a munkahellyel – hivatással – kapcsolatos negativitás és cinizmus felerősödése és a csökkent hatékonyság.

  

Aztán persze ha ez már úrrá lett rajtunk, akkor ez kihathat a többi életterületünkre is. A WHO felmérése alapján az emberek  64%-a már tapasztalta is valamelyik tünetet magán. Aggodalomra ad okot az is, hogy a válaszadók 66%-a egyfolytában fáradtnak, 64%-a ingerlékenynek, és 63%-a folyamatosan feszültnek érzi magát. A kitöltők több, mint fele számolt be alvászavarról, 46% pedig a munkához köthető szorongást is jól ismeri. Megdöbbentő adat, hogy mindössze 7% állította azt, hogy egyik tünetet sem tapasztalta magán.

Jellemzően a humán szolgáltatói, ún. „szent szakmák” képviselői érdeklődtek eleinte a fogalom iránt, orvosok, nővérek, szociálismunkások, bűnügyi szakemberek, lelkészek, tanárok, akik mindennapi munkájuk során állandóan az emberi kapcsolatokhálójának középpontjában állnak, és folyamatosan érzékelik ezeknek a kapcsolatoknak az érzelmi feszültségekkel teli voltát.

A klienseim nagy része tudatában van a stressz létezésének, annak negatív következményeivel, és azzal is, hogy a munkahelye jelenti számára a legfőbb stresszforrást, ám mindezt többnyire csupán kedélyállapotának változásával hozza összefüggésbe. Az egészségi állapota és a stressz közötti összefüggés azonban már nem ennyire egyértelmű számára.

A stressz káros hatásai azonban nem csak az egyén egészségiállapotát befolyásolhatják negatívan, de kapcsolataiban is megnyilvánulhatnak, legyen szó a családhoz, barátokhoz, partnerhez vagy akár munkatársakhoz fűződő kapcsolatokról. A folyamatosan fennálló, tartóssá váló munkahelyi stressz szinte észrevétlenül vezethet kiégéshez. A kiégés (vagy burnout) szindróma egy meglehetősen hosszú, fokozatosan végbemenő folyamat eredménye, melynek tüneteit sajnos sokan nem veszik észre magukon.

Coachként a kiégés felismerésében és a cselekvésben tudok segíteni.